Footwear achieves export target

Monday, Dec 30, 2013 08:30

Shoes produced at a company in Ha Noi. Footwear exports reached $7.9 billion in the middle of December, up nearly 15 per cent year-on-year.— VNA/VNS Photo Tran Viet

HCM CITY (Biz Hub)— The footwear industry is expected to reach a record export value of more than US$8 billion this year, according to the Ministry of Industry and Trade.

Footwear exports reached $7.9 billion as of the middle of December, a rise of nearly 15 per cent against the corresponding period last year, according to the General Department of Customs.

Of the total amount, the US accounted for the largest source of export revenue, followed by the UK, Belgium, Germany and Japan, the Netherlands, China, Brazil and Spain.

Last year, Viet Nam's footwear exports reached $7.2 billion. The footwear industry, however, still depends on material imports as it does not have enough local supplies.

A representative from the Viet Nam Leather and Footwear Association said local tanneries had met only 20-30 per cent of material demand of local shoemakers.

To get good quality materials, shoemakers have to import leather from Brazil, Italy and the US at high prices.

According to the ministry, Viet Nam imports 6 million square metres of tanned leather every year. Last year, imports amounted to more than $3 billion.

Many footwear importers are shifting their orders from China to Viet Nam because of lower labour costs and preferential tariffs that will be granted next year by the EU. The tariff will drop to 3-4 per cent from the current 13-14 per cent, according to the ministry.

Experts said the footwear industry would benefit when Viet Nam joins the Trans-Pacific Partnership (TPP) Agreement.

But to receive the full benefits, the industry must use local materials or imported materials from TPP members to enjoy zero tariffs.

Experts also urged domestic companies to make more efforts to improve quality and productivity. As the global economy has yet to recover, key markets for Vietnamese footwear have slumped, and, as a result, companies must plan accordingly.

This is vital because foreign-direct investment companies have contributed more than 76 per cent of the industry's total export value.

Currently, around 1,100 companies are involved in footwear production in the country, employing 720,000 workers.

In addition, there are thousands of individual producers and handicraft villages that take part in export activities.

With this capacity, the Vietnamese footwear industry is expected to meet increasing export demand. — VNS

Comments (15)

. Tôi nghĩ sau lưng có người tiếp tay, vụ giết người sao quá đơn giản.

Ý Vy - Monday, 13/07/2015, 22:03 Reply | Like

Vào được đến cổng gặp là giết ngay. Nếu là người cần tiền thì phải có sự kiên nhẫn truy hỏi để có được tiền nhiều. Đằng này giết liên tục, xem ra sát thủ không cần tiền lắm... Mặt khác, tiền ở đâu ra mà sát thủ mua thiết bị đắt tiền để hành động!? Cây súng trị giá 6 triệu đồng, hơn cả tháng lương công nhân. Chắc nhịn đói mới làm được hay không? Có ai đó đầu tư số tiền ban đầu chăng? Có ai đó đứng sau lưng để được hưởng số tài sản thừa kế chăng!?

Yến Nhi - Sunday, 12/07/2015, 16:22 Reply | Like

10 triệu thì có nhiêu chứ? Hắn làm quản lý mà làm công nhân hồi nào????

Mai - Monday, 13/07/2015, 15:39 Reply | Like

Xin xem lại đi, khuôn mặt hai người này mà là sát thủ "máu lạnh" à, chắc chỉ là người hận thù về tình cảm thôi. Sao mà giết sạch sẽ cả nhà được? Hạ độc thủ ghê vậy thì ngoài hai người này ít nhất phải còn ba đến năm người nữa. Phải chia nhau ra tầng trệt và tầng trên mới cột và khống chế người được chứ, đâu phải hai người làm được. Nếu hai người này cướp thì phải giết con tin để chủ nhà đưa tiền, đâu phải giết bà Nga và ông Mỹ trước rồi hỏi hai đứa cháu thì biết đâu ra chỗ giấu tiền (phi lý lắm). Hy vọng công an đừng bỏ lỡ để bắt những kẻ giết người "máu lạnh" ngoài vòng pháp luật. Tôi luôn theo dõi cuộc hành trình của công an.

TVH - Saturday, 11/07/2015, 18:38 Reply | Like

Con người còn có khả năng sinh tồn trước các tình huống bất lợi với mình, sao trói nhẹ nhàng vậy, ông Mỹ đâu có phải là ông già 80 tuổi, hơn nữa mới có tứ tuần...

Nguyen Huu Thai - Sunday, 12/07/2015, 22:54 Reply | Like

Tôi cũng nghĩ như TVH. Còn các chi tiết khác thì sao? Các cuộc nói chuyện điện thoại của bà Ngà và anh chở củi, giữa Ánh Linh và cậu? Sao không thấy đề cập đến trong diễn biến...

MB - Sunday, 12/07/2015, 09:26 Reply | Like

Rất đồng ý với TVH, chỉ có ha tên đó thì không thể nào giết nhiều người như vậy mà không ai phản ứng, báo động được một tí ti gì hết.

Mr_dang - Sunday, 12/07/2015, 08:00 Reply | Like

Không thấy nhắc đến chi tiết này... Sau khi bé Vỹ mở cổng cho vô, làm cách nào hung thủ vào được hai phòng ngủ? Chẳng lẽ khi ngủ không chốt hay khóa cửa phòng? Nếu phá cửa sẽ gây tiếng động mạnh, sẽ làm cả nhà thức giấc liền.

Nguyễn Vĩnh Trà - Sunday, 12/07/2015, 10:56 Reply | Like

Tôi cũng có thắc mắc như bạn. Tại sao không thấy nói tới điều này trong lời khai của hung thủ? Phải làm rõ điều này. Rất đáng ngờ...

Pham Van Dong - Sunday, 12/07/2015, 20:25 Reply | Like

Bạn hỏi 10 người coi có người nào chốt cửa phòng không khi căn biệt thự không phải dễ vào và có tường rào 3m?

Nguyễn Thanh Hùng - Sunday, 12/07/2015, 20:15 Reply | Like

Coi như "giết" luôn thằng bạn thân, tổng cộng Dương đã "giết" 7 người.

Nỗi Niềm - Sunday, 12/07/2015, 13:04 Reply | Like
Statistic